• Tlač
  • Email

Čo nás zaujalo v základnej časti. Chýbajú slovenské hviezdy aj tréneri

Publikované Thursday, 30. 3. 2023 o 18:32

Cez víkend sa skončila základná časť Niké SBL. Vyhrali ju Spišskí Rytieri, ktorí budú dlhšie oddychovať, keďže si priamo zahrajú semifinále. Šesť klubov sa stretne v sériách na dva víťazné zápasy v prvom kole play-off a pre Handlovú sa sezóna skončila. Pozreli sme sa na to, čo nás v dlhodobej časti zaujalo.

NAJLEPŠÍ HRÁČI

Liga je o importoch. Tí ťahajú tímy, sú ich lídrami a aj hviezdami. Po odchode rozohrávača Isaiaha Washingtona prebral jeho pozíciu v novoveskom tíme Patrick McGlynn. Toho sme už pred týždňami označili za MVP ligy a na tomto mieste sa podľa nás udržal. Má priemer 21,1 bodu na zápas a je jasným lídrom Rytierov. Rovnako ako kapitán Interu Bratislava Tomas Zdanavičius. Od toho bolo sympatické, že v bratislavskom klube ostal napriek lepším ponukám. Litovský pivot má priemer 21 bodov, 9,3 doskoku a bol by možno aj najlepším hráčom súťaže, keby nebol Inter až na šiestom mieste. Z ďalších mien treba spomenúť úderku zo Svitu Tavona Kinga s TJ-om Atwoodom, ktorá patrí k najlepším strelcom ligy. Iskru potiahla na druhé miesto tabuľky a k víťazstvu v Slovenskom pohári. Hviezdou súťaže je aj Miha Lapornik, ktorý potiahol Levice k výborným výsledkom v európskom pohári, ale žiaľ si zlomil pred koncom základnej časti ruku a je otázne, či si vôbec ešte v sezóne zahrá. Zaujímavé mená sú aj Tyrik Armstrong z Lučenca, Luka Gašič z Komárna alebo Michael Fusek zo Spišskej Novej Vsi, ktorý drží jediný zástavu slovenských hviezd.

CHÝBAJÚCE SLOVENSKÉ HVIEZDY

Už sme to načrtli. S výnimkou obrovitého Fuseka, z ktorého dostal tréner Teo Hojč na Spiši ešte viac ako jeho predchodcovia (11,9 bodu, 11,9 doskoku, 2,8 bloku na zápas pri vyše 28 minútach) nie sú v lige slovenské hviezdy. V minulosti nimi boli Šimon Krajčovič, Mário Ihring, Michal Baťka, Tomáš Mrviš alebo Matej Majerčák. Slováci samozrejme stále v súťaži sú, ale ťažko ich radiť medzi hviezdy. Stačí sa pozrieť na najlepších hráčov v užitočnosti, respektíve v priemere bodov na zápas. V užitočnosti je Fusek na druhom mieste a 26. je Boris Bojanovský z Levických Patriotov, inak sa tam nachádzajú len cudzinci. Bojanovského hra v obrane a na doskoku bude dôležitá pre Levice v play-off. Čo sa týka bodov na zápas, tak je Michael Fusek na tridsiatom mieste a tesne za ním je klubový spoluhráč Viktor Juríček. V prvej päťdesiatke sú už potom len Marek Kozlík z Interu, Richard Rožánek s Branislavom Pipíškom z Handlovej, spomínaný Boris Bojanovský, Samuel Volárik z Komárna a Adam Antoni zo Spišskej.

ROVNAKO TO JE AJ PRI TRÉNEROCH

Na striedačkách tímov fungujú ostrieľané mená známych cudzincov, ktorí sa naučili výborne po slovensky a majú v krajine zázemie. Či už je to Teo Hojč, Krunoslav Krajnovič, Oleg Meleščenko, Zlatko Jovanovič alebo Danilo Rakočevič. Slovenskú zástavu medzi trénermi drží len Michal Madzin v Leviciach a Karol Kučera v Handlovej, ktorý tiež prebral tím až počas sezóny, keď pri tíme skončili Tihomir Bujan, respektíve Toni Radič. Smutné je, že nové slovenské mená ani veľmi nie sú v dohľade.

POCHVALA PRE HOJČA A RYTIEROV

To, že predvlaňajší titul a najvyššie ciele neboli náhodou, ukazuje vedenie Spišských Rytierov aj v tomto ročníku. K tímu sa vrátil Teo Hojč a znova poskladal zostavu, ktorá je favoritom na majstrovský pohár. Spišiaci vyhrali 20 z 28 zápasov a zaslúžene ovládli základnú časť. K tomu si zahrali Final Four Alpsko-Jadranského pohára. Majú viacero zaujímavých hráčov, ktorých sme už spomínali vyššie. Treba tiež spomenúť Lautara Lopeza, ktorý má v play-off šancu ukázať, či dorástol na rozohrávača, ktorý potiahne tím na titul.

RYSUJE SA ZAUJÍMAVÉ PLAY-OFF

Vďaka výsledkom a forme z posledného času môžeme byť svedkami veľmi vyrovnaného play-off už v prvom kole. Neprekvapilo by nás, keby sa hrali všetky tri série na maximálny počet zápasov. Svit je jasným favoritom proti Prievidzi. Iskra pod vedením Meleščenka má najlepšiu základnú päťku v lige a takisto formu, ktorú vygradovala v pohári a v závere základnej časti, čím predbehla dlho druhé Levice. Kruno Krajnovič však hrá s Prievidzou tvrdú obranu, keď dostávajú najmenej bodov v súťaži. Konfrontácia s útokom Svitu môže byť zaujímavá. Prievidžania si určite dodali sebavedomie obrovským výpraskom Leviciam. Patrioti sa musia rýchlo spamätať, keď ich čaká nevyspytateľný Inter, ktorý si množstvo zápasov prehral v záveroch pre neskúsenosť. Najlepšie to bolo vidieť v poslednom kole pri prehre so Svitom po predĺžení a rovnako tak pokazili zápas aj so Spišskou Novou Vsou, v ktorom dlho viedli. Levice musia byť na pozore a výrazne sa zlepšiť. Vyrovnaná určite bude aj bitka medzi Komárnom a Lučencom, ktoré sa dobre poznajú z minulosti.


Autor: Tomáš Prokop/redaktor denníka Šport, twitter: Lewysko

Foto: Lukáš Droppan

ZDROJ: basket.sk


Napísal: 1.BK Michalovce  Thursday, 30. 3. 2023 o 18:32
Upravil:  

Komentáre k článku