• Tlač
  • Email

Liga je vyrovnanejšia, než si mnohí myslia

Publikované Tuesday, 7. 2. 2017 o 12:29

Málokto bude prekvapení, ak označíme ako hlavných ašpirantov na titul trojicu Košice, Prievidza a Inter Bratislava. Spomínané tímy to však ani z ďaleka nebudú mať jednoduché. Naša liga má v tejto sezóne veľkú výhodu vo vyrovnanosti. Možno len s výnimkou Nitry v nej nie je tím, ktorý by nemohol prekvapiť.

Skvele sa zmohla Spišská Nová Ves, ktorá zdolala viacerých silných súperov. Vyhrala doma nad Interom Bratislava aj Komárnom a trápila vonku Košice.

Výborným príkladom vyrovnanosti sú tiež výkony Lučenca. Ten ukázal, že s útokom na play-off to nemyslí len tak. Po skvelom výkone, keď zdolal doma Inter Bratislava, to ešte potvrdil nečakanou výhrou v Košiciach, ktorým nastrieľal skvelých 113 bodov!

„Každé družstvo to má ťažké, aj keď hrá na palubovke tímov, čo nie sú na play-off pozíciách. Najlepším dôkazom sú posledné domáce výkony Spišskej. Vlani sa tabuľka rozdelila na päť tímov a zbytok. Tento rok to vyzeralo, že sú prvé štyri kluby, ale vidíte, prehrali sme teraz s Lučencom my aj Inter. Myslím si, že sa to prejaví aj v play-off, kde nebudú jednoznačné série po výsledkoch 3:0 na zápasy. Musíte si dávať veľký pozor, aby ste uspeli,“ myslí si pivot Košíc Michal Baťka

Podobne ako lučenecký nováčik vie prekvapiť Handlová, ktorá už zvíťazila v baníckom derby na palubovke Prievidze a po predĺžení doma zdolala Inter. Výhodou handlovského tímu je vyrovnanosť výkonov doma aj vonku.

Lučenec s Handlovou rozšírili kvalitu

Liga je tento rok veľmi kvalitná a zaujímavá. Pomohlo jej, že sa vrátili Lučenec s Handlovou. Rozšírili kvalitu. Súťaž má svojich favoritov, ale vďaka dobrým výkonom ostatných sme už tesne po polovici základnej časti videli viaceré zakopnutia, či už sobotňajšia výhra Lučenca v Košiciach, alebo výkony Spišskej Novej Vsi na domácej palubovke. Žiadny zápas už nie je tak istý ako by sa mohlo zdať, čo je lákavé pre fanúšikov,“ povedal zranený rozohrávač Richard Grznár, ktorý pozorne sleduje výsledky v Eurovia SBL.

Nebezpečným tímom z dolných priečok nie je len Spišská, ale aj Karlovka. Tá vyhrala v Leviciach a doma trápila Košice a dobrý zápas odohrala v Prievidzi.

„Vyrovnanosť lige len prospieva. Je fajn, že sa o konečné poradie bude hrať do posledného zápasu. Toto divákov baví, aj preto zapĺňajú haly,“ povedal skúsený pivot bratislavského klubu Branislav Brliť.

Svoje si s papierovo slabšími súpermi okúsil aj Inter Bratislava, keď prehral spomínané stretnutia v Spišskej, či naposledy v Lučenci (vonku má bilanciu len 7/6). „Liga je veľmi vyrovnaná. Každý môže zdolať každého. Nie sme až taký top tím, aby sme si mohli dovoliť podcenenia. Musíme si dávať pozor,“ vravel krídelník Interu Tomáš Mrviš.

„Mám pocit, že tu je viac vyrovnaných tímov. Nechcem však brať kvalitu súperom, ale v Spišskej a Lučenci sme nemali prehrať. Ak chceme vyhrať titul, tak musíme podobné zápasy vyhrávať. Vyrovnanosť lige však na druhej strane pomáha,“ doplnil najskúsenejší hráč našej ligy Radoslav Rančík.

Pozitívom je, že ani jeden klub v súťaži nie je tak suverénny ako je napríklad v Česku Nymburk, ktorý bez problémov vyhráva tituly a prehrá v priemere jeden zápas za sezónu.

Vyrovnanosť je dobrým znakom smerom von

Horšie výkony už zažili aj obhajcovia titulu z Prievidze, ktorých výkony ovplynila únava z európskeho pohára, ale na to sa nemôžu vyhovárať. Baníci nečakane prehrali doma v derby s Handlovou, prehrali vo Svite, v Leviciach a v Lučenci zachraňovali zápas až v samotnom závere.

„Slovenská liga má svoju kvalitu. Je tu mnoho veľmi dobrých hráčov. Musíte si dávať pozor v každom stretnutí,“ uviedol líder Prievidžanov Andre Jones.

Skvelý úvod do ročníka mali Levice, ktoré boli aj na druhom mieste. Momentálne sú tretie, keď si pripísali viacero zaujímavých výsledkov, ale na druhej strane prehrali doma s Karlovkou či neuspeli v Spišskej Novej Vsi.

„Liga je veľmi súťaživá. Každý zápas je ťažký. Je to dobré pre slovenský basketbal. Nikdy neviete, kto vyhrá. Páči sa mi to. Vyrovnanosť priláka dobrých hráčov,“ hovoril tréner Patriotov Teo Hojč.

Najzaujímavejšia sezóna za posledné roky

Ako čierne kone súťaže sa v základnej časti ukazujú dva tímy. Prvým je Svit, ktorý podáva najmä na domácej palubovke výborné výkony. Zdolal na nej Košice, Inter aj Prievidzu a vonku vyhral v Leviciach.

Vídim veľký rozdiel oproti minulému roku, keď vyhrávali najlepšie tímy nad tímy zo spodku tabuľky často vysokým rozdielom. Teraz zdolali aj najhoršie kluby favoritov. Dôkazom vyrovnanosti je, že tri kluby bojujú o prvú priečku po základnej časti. Táto sezóna je najzaujímavejšia za posledné roky,“ zhodnotil skúsený pivot Iskry Saša Jankovič.

Do pozície čierneho koňa sa dostalo aj Komárno, ktorému sa síce nedarí proti najsilnejším súperom, keď zatiaľ zdolalo len Prievidzu, ale jeho výkony vystihol tréner Interu Oliver Vidin. Kouč Interu povedal, že Komárno by si želal do prvého kola play-off najmenej. Na Interi prehral minuloročný finalista naposledy až po zbabranej záverečnej minúte, keď dostal víťaznú trojku v posledných sekundách.

„Vždy treba hrať sústredene štyridsať minút. Každý tím ma hráčov, ktorí dokážu podať obdivuhodné individuálne výkony. Bojuje sa na slušnej úrovni. Bude to ešte zaujímavé,“ povedal tréner Komárna Richard Ďuriš.

Doterajšie výsledky lige pridávajú na atraktivite. Verme, že to vydrží do konca. Súťaži by pomohlo vyrovnané play-off, v ktorom by prišli aj prekvapenia.


zdroj: basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Tuesday, 7. 2. 2017 o 12:29
Upravil:  

Komentáre k článku