• Tlač
  • Email

Žreb Slovákom neprial, v boji o EuroBasket 2025 sa dostali do ťažkej skupiny

Publikované Tuesday, 8. 8. 2023 o 19:00

Slovenská basketbalová reprezentácia sa v C-skupine kvalifikácie na majstrovstvá Európy 2025 stretne so Španielskom, Lotyšskom a Belgickom. Rozhodol o tom utorňajší žreb v Mníchove.

Slovensko si zahralo „riadnu“ kvalifikáciu naposledy v roku 2016. Tá nadchádzajúca sa odohrá systémom doma-vonku vo februári 2024, novembri 2024 a februári 2025. Na programe budú vždy dve stretnutia. Postup na záverečný turnaj si vybojujú zo 4-členných skupín tri najvyššie postavené tímy. Výnimkou budú skupiny, v ktorých sa nachádza spoluorganizátor ME 2025, z nich pôjdu ďalej len dvaja najlepší.

Už pred žrebom bolo jasné, že Slovensko zaradili na základe postavenia v rebríčku Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) do najnižšieho výkonnostného koša. Bolo tiež vopred dané, na koho môže naraziť, konkrétne na tímy z prvého koša (Španielsko, Francúzsko, Srbsko, Slovinsko), štvrtého koša (Fínsko, Chorvátsko, Ukrajina, Lotyšsko) a piateho koša (Belgicko, Gruzínsko, Izrael, Bosna a Hercegovina).

Slováci vyzvú rebríčkovo najlepší tím na sveta – Španielsko. Úradujúci majstri Európy majú zlato vo svojej zbierke aj z rokov 2011, 2015 a 2019. Sú tiež stále úradujúcimi majstrami sveta z roku 2019 a na olympijských hrách v Tokiu obsadili 6. priečku. Jednu z historicky najlepších krajín z pohľadu medailových úspechov na kontinente by mala reprezentácia Slovenska vyzvať premiérovo v súťažnom zápase.

Ďalšie dva tímy nie sú pre tím trénera Aramisa Nagliča neznámou, na Lotyšsko a Belgicko narazili v kvalifikácii na MS 2023. Ani v jednom prípade nebolo úspešné, s pobaltskou krajinou prehralo 74:82 a 60:93 a s Belgickom po výsledkoch 57:83 a 59:102. Druhá menovaná krajina sa pokúsi prebojovať na piate ME v rade, Lotyšsko je s jednou výnimkou pravidelne súčasť záverečného turnaja od roku 2001.

Mužstvo začalo už v druhej fáze predkvalifikácie, no postupovú miestenku v D-skupine si vybojovali hráči Severného Macedónska. V tretej však Slováci dosiahli stopercentnú bilanciu v I-skupine v konkurencii Rumunska a Albánska. V správny čas tak ukázali výbornú formu, ktorej výsledkom bolo osem víťazstiev za sebou v celej predkvalifikácii.

Majstrovstvá Európy sa v roku 2025 uskutočnia vo fínskom Tampere, cyperskom Limassole, lotyšskej Rige a poľských Katoviciach.

Žreb kvalifikácie majstrovstiev Európy 2025:
A-skupina: Slovinsko, Ukrajina, Izrael, Portugalsko
B-skupina: Taliansko, Turecko, Maďarsko, Island
C-skupina: Španielsko, Lotyšsko, Belgicko, SLOVENSKO
D-skupina: Nemecko, Čierna Hora, Bulharsko, Švédsko
E-skupina: Francúzsko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Cyprus
F-skupina: Grécko, Česko, Holandsko, Veľká Británia
G-skupina: Srbsko, Fínsko, Gruzínsko, Dánsko
H-skupina: Litva, Poľsko, Estónsko, Severné Macedónsko


zdroj: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Tuesday, 8. 8. 2023 o 19:00
Upravil:  

Komentáre k článku