• Tlač
  • Email

Hrať proti Srbsku bude neskutočný zážitok, tešia sa Slováci. Začnú doma proti Belgicku

Publikované Wednesday, 1. 9. 2021 o 10:01

Slovenskí basketbalisti dostali na žrebe európskej časti kvalifikácie MS 2023 hrateľnú skupinu s trojicou atraktívnych súperov.

Postupne sa stretnú s Begicko, Lotyšskom a Srbskom, spolu odohrajú šesť zápasov.

Hlavný tréner Oleg Meleščenko verí, že zápasy sa budú môcť prísť aj diváci.

„Ako som hovoril aj predtým, je jedno, s kým budeme hrať. My sme realisti, musíme sa zatiaľ učiť ako dobrí školáci, ktorí chcú byť lepší. Dostali sme Srbsko, Lotyšsko a Belgicko, to je super. Tešíme sa, že tieto tímy prídu na Slovensko, keď sa nezmenia pravidlá a podmienky. Pre nás budú diváci šiestym hráčom, ktorý nás postupne bude posúvať dopredu a pomáhať nám. V prvom rade chceme bojovať a uvidíme, ako to bude. Je to pre nás výzva, spraviť krok dopredu,“ povedal o žrebe Meleščenko.

Hlavný tréner Slovenska si uvedomuje silu súperov a verí, že jeho zverenci sa v skupine pobijú o čo najlepšie výsledky:

„Nechcem nič sľubovať, chcem, aby hráči bojovali. Samozrejme, budeme mať aj taktiku, ale všetko bude o tom, ako k tomu sami pristúpime. Je to ako v živote, šanca je vždy. Jasné, sme realisti a vieme, kde sme, akú súťaž hráme. Nemôžeme sa zatiaľ porovnávať so súťažami z týchto krajín, ktoré sme dostali. V živote je však možné všetko. Máme prečo drieť, o čom rozprávať a dokazovať. Budeme bojovať o to, aby sme sa dostali medzi trojicu postupujúcich, ale bude to náročné. Vydáme zo seba maximum. Basketbal všetci milujeme a chceme ho s celým Slovenskom posunúť trochu ďalej. Veľká česť, že prídu takýto súperi na Slovensko a teším sa z tej konfrontácie.“

Asistenta trénera Maroša Helmecyho potešilo najmä, že si Slovensko zmeria sily so silným Srbskom.

„Ešte pred žrebovaním, keď vyšli koše, tak v prvom boli všetky tímy, proti ktorým by som si rád zahral. Vyšli nám Srbi, čo je pre mňa neskutočný zážitok. Myslím si, že to bude pre nás skvelý basketbalový sviatok hrať proti takémuto tímu. Šance sú vždy otvorené. Nikto nevie, v akom zložení prídu tímy a komu budú akí hráči chýbať. Ja verím, že my budeme v čo najlepšej a najkompletnejšej zostave. Môže to byť o jednom zápase, v ktorom sa nám zadarí, vyhráme ho a postúpime ďalej,“ uviedol Helmecy.

Ďalší asistent Michal Madzin verí, že Slovensko sa pobije o šancu postúpiť do druhej fázy kvalifikácie:

„S Lotyšskom sme sa stretli v rámci prípravy toto leto. Myslím si, že sme tam odohrali dva výborné zápasy. Máme určite lepšiu predstavu o tom, čo môžeme v týchto stretnutiach očakávať. Bude záležať od toho, v akých zostavách jednotlivé tímy nastúpia. Šance nášho tímu sú určite otvorené. Aj v prípravných zápasoch proti Lotyšsku sme si ukázali, že s každým súperom sa dá hrať. Bude dôležité, aby sme boli v plnej zostave. V tomto prípade je možné všetko, určite sa pobijeme o šancu kvalifikovať sa do druhej fázy,“ dodal Madzin.

Žreb európskej časti kvalifikácie majstrovstiev sveta 2023
A-skupina: Srbsko, Lotyšsko, Belgicko, SLOVENSKO
B-skupina: Grécko, Turecko, Veľká Británia, Bielorusko
C-skupina: Slovinsko, Chorvátsko, Fínsko, Švédsko
D-skupina: Nemecko, Poľsko, Izrael, Estónsko
E-skupina: Francúzsko, Čierna Hora, Maďarsko, Portugalsko
F-skupina: Litva, Česko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko
G-skupina: Španielsko, Ukrajina, Gruzínsko, Severné Macedónsko
H-skupina: Taliansko, Rusko, Holandsko, Island

Program Slovenska A-skupine kvalifikácie MS 2023

25. novembra 2021: SLOVENSKO – Belgicko
28. novembra 2021: Lotyšsko – SLOVENSKO
25. februára 2022: Srbsko – SLOVENSKO
28. februára 2022: SLOVENSKO – Srbsko
30. júna 2022: Belgicko – SLOVENSKO
3. júla 2022: SLOVENSKO – Lotyšsko

ZDROJ: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Wednesday, 1. 9. 2021 o 10:01
Upravil:  

Komentáre k článku