• Tlač
  • Email

VIDEO Slovinská rozprávka dokonaná, zdolali Srbov a majú zlato

Publikované Tuesday, 19. 9. 2017 o 19:34

Slovinskí basketbalisti oslavujú najväčší úspech v histórii krajiny v kolektívnom športe. Vyhrali majstrovstvá Európy, keď zdolali vo finále Srbov pomerom 93:85.

Maličká balkánska krajina odohrala dokonalý turnaj, keď ani v deviatom zápase nenašla súpera, ktorý by ju zdolal. Naposledy sa niečo podobné podarilo Juhoslávii ešte v roku 1995.

Slovinci predviedli výborný prvý polčas, po ktorom vyhrávali o deväť bodov, svoj náskok ešte postupne navýšili. Fantasticky hral Goran Dragič, ktorý dal 26 bodov. V polovici tretej štvrtiny sa však nepríjemne zranil Luka Dončič a srbskí basketbalisti začali postupne doťahovať náskok. Hrali v tých chvíľach oveľa kolektívnejšie a zápas otočili.

Páčili sa nám Slovinci, Srbi či Lotyši, zhodnotili sme EuroBasket

Vo štvrtej štvrtine to bolo napínavé do posledných chvíľ. Znova sa ukázala veľkosť slovinského kouča Igora Kokoškova. Skúsený stratég vystriedal necelé štyri minúty pred koncom Dragiča, ktorý to bral až príliš na seba a postavil náhradníkov. Tí sa mu odvďačili kolektívnejšou hrou a nakoniec zápas znova prebrali do svojej réžie. V závere hral výborne Prepelič, ktorý dal 21 bodov. Jednu z kľúčových akcií predviedol aj Anthony Randolph. Naturalizovaný Američan síce nehral veľmi vydarený zápas, ale bol dôležitý v obrane, kde si pripísal tri bloky a ďalšie potrebné zákroky.

Dragič MVP turnaja

Najlepším strelcom duelu bol s 35 bodmi Dragič, ktorého vymenovali za MVP turnaja. V All-Star tíme ho doplnil osemnásťročný Dončič, Srb Bogdan Bogdanovič, Rus Alexej Šved a španielska legenda Pau Gasol.

Oslavy mali veľa silných momentov ako keď pomáhal Dončičovi na palubovku pri vymenovaní najlepšej päťky Pau Gasol, pričom Slovinci deklasovali Španielov v semifinále. Bol to veľký prejav fair play. So Slovincami zlato oslavoval aj brat Gorana Zoran, ktorý vypadol z nominácie pre zranenie kolena.

25 rokov sa snažili o medailu, majú zlato

Najviac pozornosti mal medzi novinármi pochopiteľne MVP Dragič, ktorý sa rozlúčil so slovinskou reprezentáciou ako pravý líder. „Najprv by som chcel pogratulovať Srbsku, ktoré odohralo skvelú turnaj. Rád by som poďakoval spoluhráčom, trénerom a fantastickým fanúšikom, ktorí nelenili a prileteli do Istanbulu.“

„Je to skvelý deň pre slovinský basketbal. Som veľmi hrdý na môj tím. Bolo to emocionálne finále. Museli sme sa snažiť myslieť na malé veci v zápase, aby sme sa dostali k zlatu krok po kroku. Ostali sme pri našom hernom pláne. Všetko patrí hráčom, ja som ich len usmerňoval,“ povedal skromne tréner Igor Kokoškov, ktorý vysvetlil, prečo v závere nehral Dragič. „Gorana už nepustili do hry okolnosti, bol unavený.“

„Toto bolo to, o čom sme snívali. Slovinsko sa snažili získať medailu 25 rokov a podarilo sa nám vyhrať zlato. Je to neuveriteľné,“ doplnil Klemen Prepelič.

Obrovskú zásluhu na slovinskom úspechu mal aj supertalent Luka Dončič, ktorý finále nedohral pre spomínané zranenie, ale dovtedy odviedol množstvo práce vrátane fantastického smeču v prvom polčase, keď získal loptu pod svojim košom a predribloval celé ihrisko. „Zranenie nie je vážne, je to klasický výron členku. Budem v poriadku o týždeň, dva. Som veľmi hrdí na spoluhráčov a trénerov ako zvládli záver zápasu proti tak silnému súperovi. Nemôžem uveriť, čo sa nám podarilo. Očakávam, že doma v Ľublane bude na letisku celé Slovinsko,“ povedal s úsmevom Dončič.

Oslavy slovinského víťazstva dojali aj Anthonyho Randolpha. Ten sa pripojil ku krajanovi Jrovi Holdenovi, ktorý vystrieľal v roku 2005 zlato na majstrovstvách Európy Rusku. „Slovinsko ma prijalo s otvorenou náručou. Som veľmi šťastný, že môžem byť súčasťou histórie tejto krajiny. Hrali sme celý čas ako tím. Každý chcel uspieť pre spoluhráčov. Držali sme stále spolu. Je to najkrajší moment mojej kariéry. Veľmi chcem poďakovať fanúšikom, ktorí boli úžasní,“ hovoril basketbalista Realu Madrid.

Bogdanovič: Raz vyhráme zlato, Djordjevič kritizoval rozhodcov

Výborný turnaj odohrali aj srbskí basketbalisti, ktorým chýbalo mnoho kľúčových hráčov na čele s Milošom Teodosičom a Nikolom Jokičom. Napriek tomu postúpili až do finále.

Chcel by som poďakovať spoluhráčom za skvelý turnaj. Je ťažké teraz rozprávať, keď sme prehrali, ale jedného dňa vyhráme zlato. Máme mnoho nových skúseností,“ hovoril so slzami v očiach líderbalkánskeho tímu Bogdan Bogdanovič.

Tréner Aleksander Djordjevič gratuloval v prvom rade Slovincom. „Predviedli výborný turnaj, priniesli NBA rýchlosť na palubovku. Vyhrali všetky zápasy, zaslúžia si to. Rozdielovým hráčom bol Goran Dragič. My sme až tak nedodržiavali zápasový plán, dovolili sme im mnoho bodov a súperovi sa podarilo zastaviť našich pivotov. Naším chlapcom chcem poďakovať, odviedli výbornú robotu. Prešli sme dlhú cestu. Som za na nich hrdí ako tvrdo pracovali, najmä Bogdan Bogdanovič, ktorý odviedol na palubovke všetko,“ vravel Djordjevič, ktorý sa sťažoval na rozhodcova. „Na konci odpískali ofenzívny faul Lučiča, ktrorý nemal byť. Nedostali sme rovnakú šancu v závere. Tým však nechcem spochybniť výhru Slovinska, ktoré si ju zaslúžilo.“

Finále:

Slovinsko – Srbsko 93:85 (20:22, 36:25, 15:20, 22:18)
Zostava a body Slovinska: Dragič 35 (7 doskokov), Dončič 8 (7 doskokov), Blažič 7, Murič 5, Vidmar 2 (Prepelič 21, Randolph 11, Nikolič 4, Zagorac, Dimec, Čančar všetci 0)
Zostava a body Srbska: Bogdan Bogdanovič 22 (5 asistencií), Mačvan 18 (5 doskokov), V. Lučič 9 (8 doskokov), Kuzmič 6, Jovič 2 (Birčevič 8 (5 doskokov), Gudurič, Marjanovič po 6, Micič 4, Stimač, Milosavljevič po 2)
TH: 32/27 – 15/13, fauly: 20 – 28, trojky: 8 – 8, rozhodovali: Maranho (BRA), Sahin (ITA), Conde (ESP).

o 3. miesto:

Španielsko – Rusko 93:85 (21:13, 24:15, 21:27, 27:30)
Najviac bodov: P. Gasol 26 (10 doskokov), M. Gasol 25, S. Rodríguez 16 (9 asistencií) – Šved 18 (5 trojok), Mozgov 14 (10 doskokov), Voroncevič a D. Kulagin (7 asistencií) po 10
TH: 37/26 – 12/9, fauly: 19 – 31, trojky: 3 – 14

Konečné poradie šampionátu:
1. Slovinsko
2. Srbsko
3. Španielsko
4. Rusko
5. Lotyšsko
6. Taliansko
7. Nemecko
8. Grécko
9. Litva
10. Chorvátsko
11. Fínsko
12. Francúzsko
13. Čierna Hora
14. Turecko
15. Maďarsko
16. Ukrajina
17. Gruzínsko
18. Poľsko
19. Belgicko
20. Česko
21. Izrael
22. Veľká Británia
23. Rumunsko
24. Island

http://basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Tuesday, 19. 9. 2017 o 19:34
Upravil:  

Komentáre k článku