• Tlač
  • Email

Harden predviedol nadpozemský výkon

Publikované Tuesday, 3. 1. 2017 o 22:26

Od začiatku sezóny NBA sa točí reč o cene MVP prevažne okolo Russella Westbrooka. Hviezda Oklahomy to ukazuje skvelými výkonmi, keď predvádza jeden triple-double za druhým.

Jeho cesta za prestížnou cenou vyzerá byť miestami suverénna. Netreba však zabúdať na Jamesa Hardena. Ten v noci predviedol proti New Yorku jedinečný výkon. Dal neuveriteľných 53 bodov, k tomu si pripísal 16 doskokov a 17 asistencií (to sa nepodarilo nikomu v histórii). So svojim bodovým ziskom vyrovnal rekord legendárneho Wilta Chamberlaina, ktorý kedysi ustanovil 53 bodov ako najväčšie číslo pri zisku triple-double. Celkovo sa podielal bodmi alebo asistenciami na neuveriteľných 95 bodoch svojho tímu!

„Keď pozerám na tie štatistiky, je to neuveriteľné. Celá táto sezóna je dosiaľ neuveriteľná. Chémia v tíme, víťazstvá, to všetko pomáha. V takejto skvelej atmosfére je radosť vybehnúť na palubovku a užiť si to,“ vravel pre espn.com Harden, ktorý premenil deväť trojbodových pokusov.


Iný level ako rozohrávač

Basketbalista s ikonickou hustou bradou predvádzal skvelé výkony už v minulých sezónach, ale tréner Mike D’Antoni ho posunul na úplne iný level. Skúsený kouč dal svojej hviezde obrovskú voľnosť a z pozície krajného rozohrávača ho posunul na stred, kde sa môžu naplno prejaviť Hardenove skvelé nahrávačské schopnosti.

Jeho výkony potvrdzujú výnimočné štatistiky. Má priemer 28,5 bodov, 12 asistencií a 8,1 doskokov. Týmito číslami môže vyrovnať aj suverénneho Westbrooka. Pre Hardena hovoria aj výsledky tímu.

Zatiaľ čo Oklahoma vyhrala z 34 zápasov 21, Houston má 26 víťazstiev z 35 stretnutí. Pritom sa dá povedať, že Rockets majú slabšiu zostavu ako Thunder, ale Harden ju ťahá ojedinelými výkonmi, ktoré robia z texaského klubu jeden z najlepších ofenzívnych klubov v NBA.

Najlepší nahrávač v NBA

Dvadsaťosemročný basketbalista bol vždy skvelým tvorcom hry, ale momentálne ukazuje, že je na pozícii rozohrávača možno úplne najlepším v lige. Jeho priemer 12 asistencií na zápas je toho dokonalým príkladom.

Ak Harden vydrží vo svojej fantastickej forme, Houston môže posunúť až smerom k šesťdesiatim výhram v sezóne. Bez neho by pritom Rockets len ťažko postúpili čo i len do play-off.

Prerod texaského klubu je až neuveriteľný. Pred dvoma rokmi si síce zahral Harden s tímom finále Západnej konferencie, vlani však vyhral len 41 zápasov a preliezol ledva do play-off. Pred sezónou z tímu odišiel Dwight Howard a predpokladalo sa, že to bude znamenať ústup z pozícii. Pravdou je však úplný opak.

Čo sa týka triple-doublov, tak v nich je suverénny Westbrook, ktorých ich má v sezóne už šestnásť, Harden dosiahol na svoj ôsmy. Všetko však napovedá, že boj o cenu MVP bude ešte veľmi zaujímavý.

Napísal: 1.BK Michalovce  Tuesday, 3. 1. 2017 o 22:26
Upravil:  

Komentáre k článku