• Tlač
  • Email

Nová basketbalová sezóna 2018-2019 zahájená

Publikované Wednesday, 10. 10. 2018 o 08:52

Aj keď už máme za sebou prvé zápasy juniorov i starších žiakov prinášame Vám niekoľko klubových informácií pred novým ročníkom. Ako po minulé roky aj tento rok pred sezónou absolvovali hráči 1.BK Michalovce kvalitný kemp v Srbskom Zlatibore. Tento krát to boli hráči juniorského a žiackeho družstva. Celkovo 8 juniorov, 5 žiakov plus trénerské skúsenosti zbieral odchovanec Lukáš Jäger, ktorý sa od minulej sezóny postupne etabluje v klube. Letná príprava družstiev juniorov a starších žiakov odštartovala 6.augusta. Starší mini žiaci začali od 20.augusta. Družstvá sa pripravovali v domácich podmienkach s tým, že v rámci prípravy sa chlapci zúčastnili tradičného Michalovského streetballu. Tímy odohrali v septembri niekoľko prípravných zápasov v domácich podmienkach. Klub prihlásil do súťaží 2018/2019 pod hlavičkou SBA až štyri družstvá. Juniori a Starší žiaci v celoslovenských súťažiach. Ďalej družstvá Starší a Mladší mini žiaci. Najmladšie družstvá sa zapoja aj do Turnaja Nádeji – MBL Košice.

Juniori (Ji, ročník 2000,2001) sa predstavia v celoslovenskej súťaže DL Juniori. V súťaži sa predstaví 12 družstiev a bude sa hrať systémom každý s každým, následne sa súťaž podľa poradia rozdelí na 2 polovice o 1-6 a 7-12 miesto kde sa znova stretne každý s každým. Liga vyvrcholí turnajom Final Four. Družstvo sa oproti minulému roku nezmenilo, ubudli len hráči ročníka 1999 Gavaľa a Tkáč z Humenného. Cieľom družstva je skončiť čo najlepšie, hrať rýchly a divácky zaujímavý basketbal. Tiež potrápiť papierových favoritov nielen v domácom prostredí. V príprave vyhrali juniori doma s BK Užhorod i v Košiciach s druholigovým tímom mužov Tydam Košice. Trénerom družstva je Marinko Svitlica.

Ak sa vrátime do minulosti viac ako 75% tímu je spolu od prvých súťažných zápasov, ktoré sa uskutočnili v 23.10.2011 v Spišskej Novej Vsi. Družstvo ako nováčik v prvej sezóne v kategórii starších mini žiakov nevyhral ani jeden zápas. Aj napriek tomu chlapci postupne napredovali a prešli ďalšími vekovými kategóriami, kde postupne zlepšovali umiestnenie z predchádzajúcich rokov. Postupne dokázali potrápiť aj favorizované družstvá a veríme, že sezóna bude patriť medzi vydarené.

 

Starší žiaci (SŽi, ročník 2004,2005) sa predstavia v celoslovenskej súťaži ŽL Starší žiaci. 15 družstiev hrá v dvoch skupinách východ/západ. Následne prvý štyria z každej skupiny postúpia do nadstavby o 1-8, miesto a zvyšok odohrá zápasy o 9-15 miesto. Liga vyvrcholí turnajom Final Four.

Cieľom družstva je zbierať skúsenosti, zlepšiť sa v obrane a odohrať čo dobre  najdlhšie úseky hry. Tiež sa čo najskôr po fyzickej stránke etablovať v súťaži. Chlapci odohrali prípravný turnaj v Humennom, ktorý vyhrali. Tiež odohrali výborný zápas s BK Užhorod, ktorému podľahli. V priateľskom dueli v Bardejove s mladšími chlapcami ročníka 2006 výrazne vyhrali. Trénerom družstva je Marinko Svitlica a asistentom Lukáš Jäger.

 

Súťaže starších a mladších mini žiakov štartujú v regiónoch následne (SMŽi - 2007,2008, MMŽi – 2008,2009). Následne dve najlepšie družstvá z regiónu postúpian na Majstrovstvá SR za účasti 6 najlepších na Slovensku. U starších sa už hrá na kôš vo výške 305cm a mladších na 260cm. Obe družstvá ešte s loptou č.5. V oboch kategóriách môže jeden hráč nastúpiť maximálne v dvoch štvrtinách. Starší obhajujú postup na M SR, kde dostali cenné skúsenosti a porovnali sa s najlepšími na Slovensku. Veríme, že to bude dobrou motiváciou do tréningov a zlepšovanie sa chlapcov v herných činnostiach jednotlivca a obrane. V príprave dohrali SMŽi domáci turnaj partnerských miest kde sa im nedarilo podľa predstáv a skončili na 4.mieste. Nakoľko to bola prvá zápasová previerka neboli až tak dôležité výsledky. Turnaja sa zúčastnili BK Užhorod, SNV, BA Čaňa. Následne odohrajú ešte pred súťažou jeden turnaj nádejí v Košiciach. Mladší mini žiaci budú prvým rokom v súťaži a prioritou bude nabrať v zápasoch cenné skúsenosti. Najmä hráči ročníka 2009, 2010 ktorých by mali doplniť chlapci ročníka 2008, ktorí budú menej hrávať za SMŽi. Dôraz budeme upierať na pohyb a radosť z hry. Družstvo MMŽi odohralo v príprave doma aj v Košiciach po 2 zápasy s skúsenejším družstvom Galaxy Košice. Hlavnou trénerkou družstiev je Zuzana Maľuková. Ako asistenti vypomáhajú Peter Biganič, Soňa Balážová. Počas sezóny budeme pracovať na doplnení družstva o hráčov od ročníka 2007. Chlapci ročníka 2009,2010 sa od novembra zapojí do súťaže Turnaja nádejí.

 

V klube aktuálne máme oficiálne registrovaných okolo 70 detí. Ďalších zatiaľ neregistrovaných 45 detí v krúžkoch na 4.ZŠ. 8.ZŠ a novootvorenej športovej triede na 2.ZŠ. V klube sa postupne etabluje odchovanec Lukáš Jäger a pri tréningoch prípraviek vypomáha aj junior Matúš Lustig. Klub stále pokračuje v podpore rozvoja basketbalu v meste Michalovce. Zlepšujeme prácu v basketbalových krúžkoch na  školách, pripravíme ďalší ročník akcie Bav sa basketbalom a neber drogy i letného kempu na Zemplínskej Šírave. Cez prázdniny by sme radi priviedli zaujímavé trénerské mená na kemp pre starších žiakov a v rámci projektov počas roka spolufinancovali akcie na zlepšenie technických podmienok na basketbal.  V roku 2019 by sme radi v Michalovciach usporiadali kvalitný medzinárodný turnaj partnerských miest za účasti družstiev : Užhorod (UA), Jaroslaw (PL), Vyškov (CZ), Pančevo (SER).

Teší nás aj napredovanie v práci s mládežou. Naši hráči dostávajú postupne pozvánky do reprezentácii Slovenska. Samuela Kincel sa v lete zúčastnil v drese Slovenska B divízie Majstrovstiev Európy v Skopje. Pred novou sezónou absolvovali sústredenie v širšom výbere kategórie U14 pre stredoeurópsku súťaž EYBL Michal Demko a Matúš Jasovský.   

Pre záujemcov a rodičov oznamujeme možnosť prihlásiť do basketbalových prípraviek. Viac informácii nájdete na www.1bkmi.sk v sekcii PRIHLÁS SA.

Nová sezóna sa už rozbehla a tak prajem všetkým hráčom zdravie a radosť z hry. Trénerom čo najviac trpezlivosti a podnetov k trénovaniu. Verím, že v našich tímoch bude bojovnosťou a tímový duch zákonom.  Tiež budem rád ak si cestu do klubu nájde čo najviac detí, aby sme im mohli predstaviť a ukázať čo najviac z basketbalu. Kompletné vyžrebovanie všetkých kategórií nájdete v článkoch a čoskoro aj v sekcii na našej stránke www.1bkmi.sk

 

                                                                                                 Ing. Peter Biganič

                                                                                                1.BK Michalovce

Napísal: 1.BK Michalovce  Wednesday, 10. 10. 2018 o 08:52
Upravil:  

Komentáre k článku