• Tlač
  • Email

Bagin už nechce pokračovať ako šéf SBA, rozhodovať sa bude aj o trénerovi reprezentácie

Publikované Friday, 12. 10. 2018 o 19:25

Na konci roka 2014 sa stal Pavel Bagin novým prezidentom Slovenskej basketbalovej asociácie. V tajnej voľbe dostal spomedzi 100 delegátov až 78 hlasov a zdolal protikandidáta Miroslava Grznára. Po štvorročnom šéfovaní sa rozhodol, že sa nebude uchádzať o opätovné zvolenie do funkcie. Na nového prezidenta s vedením chce nechať aj výber hlavného trénera mužskej reprezentácie.

Už v októbri minulého roka ohlásil Pavel Bagin prostredníctvom listu adresovaného členom asociácie, že on ani členovia Výkonného výboru SBA nemajú úmysel kandidovať v ďalšom funkčnom období. Za hlavný dôvod označil maximálne pracovné vyťaženie v civilnom zamestnaní v sfére developerských služieb. „Za posledné dva roky narástol počet projektov našej firmy. Nepodarilo sa mi organizačne vyriešiť to, aby ma v tomto smere niekto nahradil. Takže sa budem ďalej orientovať na biznis, ktorému sa venujem 30 rokov. Konferencia bude do 14. decembra a ja som už pred rokom prezentoval, že moja pracovná vyťaženosť je veľmi vysoká,“ priblížil okolnosti. Bagin sa ešte snaží dotiahnuť záležitosti vo veci vládnej rezervy určenej na infraštruktúru. Ak všetko dopadne podľa predstáv a financie schvália, novému vedeniu SBA by mohol byť nápomocný odbornými znalosťami z prostredia stavebníctva.

Pred štyrmi rokmi si stanovil tri zásadné priority: modernizáciu vnútorného systému práce, transparentnosť a dodržiavanie pravidiel a podporu mládeže. Kvôli poslednému bodu vznikli viaceré spory. Kluby chceli ponechať prerozdeľovanie finančných zdrojov od štátu paušálne, t.j. v rámci celej členskej základne. Vedenie na čele s Baginom malo na vec iný pohľad. Vo väčšom rozsahu chcelo systematicky dotovať mládežnícke reprezentačné družstvá, ktorých výsledky na medzinárodnom poli neboli až uspokojivé. SBA sa orientovala vo veľkom na mládež.

Rudež bude vyhľadávať talenty

Pri mládeži aktuálne pôsobí tréner Ivan Rudež. V súvislosti s jeho menom sa neobjavila informácia, o jeho pokračovaní, respektíve konci pri seniorskej reprezentácii mužov. „Pán Rudež podľa nášho názoru odviedol veľmi dobrú prácu, aj keď výsledky možno neboli také, ako sme očakávali my, on i športová verejnosť. Pre štvrtý kvartál tohto roku a pre prvú polovicu budúceho roku sme ho zapojili do prípravy najväčších talentov od 11 do 14 rokov. Po celom Slovensku bude vyhľadávať talenty, vychovávať ich a metodicky riadiť. Je to osoba, o ktorú by mal byť záujem, aby s ňou SBA spolupracovala,“ doplnil.

Na otázku, či je v tejto chvíli primerané povedať, že Ivan Rudež už je bývalým trénerom reprezentácie Pavel Bagin odpovedal: „Prvú časť prípravy má mať reprezentačné družstvo mužov až v lete budúceho roku. Niet dôvodu na to, aby v túto chvíľu, keď je 7–8 mesiacov do začiatku prípravy, bolo rozhodnuté o novom trénerovi. Otázku toho, kto bude viesť reprezentáciu ďalej ponecháme na novom vedení.“


Chce v lige viac domácich hráčov

Bagin sa vyjadril aj k mužskej extralige, ktorá prišla po uplynulej sezóne o Košice a Karlovku. „Samozrejme, nie sme potešení, že účastníkov nie je 10, pretože to by bol ideálny počet vzhľadom na objem slovenských hráčov a na možnosť nastavenia podmienok súťaže. Na druhej strane, vyrovnanosť kádrov je vyššia ako minulý rok a to bude robiť súťaž atraktívnejšou.“

Podľa našich výpočtov je momentálne v najvyššej mužskej súťaži, podľa oficiálnych predsezónnych súpisiek, dohromady 125 hráčov z toho 46 legionárov. Zahraniční hráči tvoria približne jednu tretinu. Navyše v deviatich tímoch sú len traja hlavní tréneri zo Slovenska (Michal Madzin (Svit), Peter Torda (Handlová), Ivan Kurilla (Žilina).

„SBA sa snaží permanentne komunikovať so Slovenskou basketbalovou ligou, aby sme vytvorili také podmienky, aby domácich hráčov bolo viac. Je to ale dlhodobý proces. Kým dozrejú hráči, u ktorých sme naštartovali športovanie a basketbal pred 4–5 rokmi, potrvá ešte 10–12 rokov. Bohužiaľ, v šírke kvality slovenských hráčov, aby bolo výraznejšie lepšie percentuálne zastúpenie, máme rezervu,“ zakončil Pavel Bagin

zdroj: basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Friday, 12. 10. 2018 o 19:25
Upravil:  

Komentáre k článku