• Tlač
  • Email

VIDEO: Denver s Jokičom sa dočkali prvého titulu v histórii NBA

Publikované Wednesday, 14. 6. 2023 o 09:46

Basketbalisti Denveru vyhrali piaty zápas finálovej série proti Miami pomerom 94:89 a po výsledku 4:1 na stretnutia sa dočkali prvého titulu v histórii klubu (za 47 rokov). Dotiahli tak do konca úžasné play-off, v ktorom vyhrali šestnásť zápasov a prehrali len štyri.

Nikola Jokič ovládol cenu MVP finále, čím pridal po dvoch MVP základnej časti ďalšiu veľkú trofej v kariére a dal jasnú odpoveď, kto je momentálne najlepším basketbalistom sveta. V piatom dueli to bola bitka, Heat viedli väčšinu času, ale v tretej štvrtine Nuggets otočili výsledok. Záver duelu bol veľmi napínavý. Heat držal v posledných minútach Jimmy Butler, ktorému sa predtým celý čas nedarilo, ale v poslednej päťminútovke trafil dve trojky po sebe a po kontroverzne odpískanom faule, kde to skôr vyzeralo, že ofenzívne fauloval on premenil tri trestné hody. Následne dal aj dvojku a vyše dve minúty pred koncom viedli Heat 87:86. Jokič však hneď odpovedal dvojkou.


Tímy si vymieňali na samom konci vedenie, po dopichnutí do koša od Bruca Browna vyhrával Denver 90:89. Pol minútu pred koncom malo Miami šancu zvrátiť vedenie domácich, ale Butler stratil loptu a dvoma trestnými hodmi zvýšil Kentavious Tannell Caldwell-Pope, ktorý mu aj loptu zobral, na trojbodové vedenie. Butler v ďalšom útoku zbytočne vystrelil ťažkú trojku cez hráča, ktorú nedal. Ďalšie dve šestky premenil Brown. Miami ešte vystrelilo trojku Kylom Lowrym, ale tá im vypadla z obrúčky a Denver po výsledku 94:89 získal prvú titul vo svojej histórii.

„Vedeli sme, že Miami má skvelý tím, ktorý rešpektujem. Bol to škaredý zápas, nevedeli sme skórovať, ale v závere sme našli našu obranu, ktorou sme to vyhrali. Preto je basketbal zábavný šport, udeje sa veľa vecí. Je to skvelý pocit byť šampión, odviedli sme svoju robotu a môžeme ísť domov,“ povedal Nikola Jokič, ktorý zakončil rozhodujúci zápas s 28 bodmi, streľbou 12/16, pridal 15 doskokov a 4 asistencie. Zaslúžene získal cenu MVP finále. Finálovú sériu zakončil úžasnými číslami, keď mal priemer 30,2 bodov, 14 doskokov a 7,2 asistencií.

„Všetká tvrdá práca sa oplatila, ale nie sme spokojní, chceme toho vyhrať viac. Nikola Jokič neustále ukazuje, že je najlepším hráčom NBA,“ uviedol tréner Nuggets Michael Malone. „Je to úžasný pocit, stálo ma to veľa sĺz. Spoluhráči mi verili, ukázali sme mnohým opak, čo si mysleli. Naučil som sa o sebe veľa, sledoval som náš tím, ako sme boli hore a dolu. Verili sme, že keď budeme zdraví, tak to dotiahneme do konca,“ doplnil Jamal Murray.

Rozhodujúci súboj konečne vyšiel aj Michaelovi Porterovi jr., keď dal 16 bodov a pridal 13 doskokov. Murray mal 14 bodov, 8 doskokov, 8 asistencií. Caldwell-Pope dal 11 bodov a Brown 10.

Zo strany Miami bol najlepším strelcom s 21 bodmi Jimmy Butler, ale mal len streľbu 5/18. 20 bodov a 12 doskokov pridal Bam Adebayo. Do dvojciferných čísiel sa dostali zhodne s 12 bodmi Kyle Lowry, Max Strus a 10 bodov zaznamenal Caleb Martin.

Finále NBA:

Denver Nuggets – Miami Heat 94:89

Body: Jokič 28(14 doskokov, 4 asistencie), Porter jr. 16 (13 doskokov), Murray 14 (8 doskokov, 8 asistencií), Caldwell-Pope 11, Brown 10, Braun 7, Gordon, J. Green po 4 – Butler 21, Adebayo 20 (12 doskokov), Lowry a Strus po 12, Martin 10, Vincent 6, Robinson 5, Lowry 3

konečný stav série: 4:1 na zápasy


zdroj: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Wednesday, 14. 6. 2023 o 09:46
Upravil:  

Komentáre k článku