• Tlač
  • Email

Česi prežili dramatický záver skupiny, zahrajú si o medailu?

Publikované Tuesday, 10. 9. 2019 o 08:34

Ako nereálne sa videli už len ambície bojovať o postup zo skupiny. Konkurencia Američanov, Turkov a nebezpečných Japoncov mala byť privysoká. Dupľom, keď v Číne Čechom chýba euroligový MVP Jan Veselý. Tím Ronena Ginzburga to zvládol, proti USA si okúsil, čo je hrať na majstrovstvách sveta a potom prišli tri veľké výhry po sebe. S Japonskom potvrdili rolu favorita a predčili vychvaľovaných Turkov a následne aj Brazíliu, ktorú až strápnili po suverénnom výkone.

Proti Grékom im stačila prehra o 11 a menej bodov, súper aj kvôli tomu začal náporom 10:2, Česi sa však vzchopili, upokojili a skóre vyrovnali. Gréci sa snažili napádať českú obranu, výborne hrali najmä na konci tretej štvrtiny, keď ich nakopol striedajúci Thanasis Antetokounmpo, ktorý rýchlymi siedmimi bodmi strhol výsledok na stranu jeho tímu.

V 32. minúte dokonca vyhrávali Gréci o vytúžených dvanásť bodov, ale Česi vždy odpovedali na ich nápor. Skvele hral najmä Jaromír Boháčik, ktorý ma euroligovú fazónu. Nastrieľal skvelých 25 bodov, keď premieňal ťažké pokusy v poslednej desaťminútovke. O pevných nervoch Čechov svedčí, že premenili 21 z 22 trestných hodov, ich súper ich zahodil osem.

Tentokrát Čechom mierne pomohli aj rozhodcovia. Už v 35. minúte sa vyfaulovala najväčšia hviezda gréckeho basketbalu Giannis Antetokounmpo. Minimálne dve jeho prerážky cez Ondřeja Balvína boli diskutabilné, keď bol český pivot očividne v pohybe. Aj bez svojho lídra Gréci bojovali, ale českí basketbalisti ich nápor udržali a napokon prehrali o prijateľných sedem bodov.

Museli síce čakať na poobedňajší zápas USA s Brazíliou, ale tam Američania jasne ukázali rastúcu formu a s juhoamerickým súperom nemali veľké problémy.

Čo to v praxi znamená? Česi postúpili do senzačného štvrťfinále. V ňom vyzvú veľkých favoritov turnaja Austrálčanov. Tí zatiaľ v Číne neprehrali, keď zdolali v súboje o prvé skupinové miesto tesne Francúzsko.

Na prvý pohľad sú protinožci favoritom, ale takých proti Čechom bolo. Dá sa predpokladať, že ich súboj bude tvrdou bitkou na hranici pravidiel.

Austrálčania prežívajú skvelé leto. Po tom ako im ušla pred troma rokmi na olympijských hrách v Riu tesne medaila, to chcú napraviť a trúfajú si na najvyššiu priečku. Veď v príprave zdolali aj Ameriku, ale aj oni mali v Číne slabšie momenty. Potrápila ich Litva a najmä nečakane tiež Dominikánska republika. Na začiatku štvrtej štvrtiny prehrávala len o tri body a držala sa na dištanc.

Česi budú potrebovať ďalší heroický výkon, ale už na tomto turnaji ukázali, že možné je všetko. Austrália sa môže oprieť o možno najskúsenejší tím na turnaji. Vedie ho skvelý strelec Patty Mills, ktorý je s priemerom 21,8 bodov na zápas tretím najlepším strelcom turnaja. Dopĺňa ho víťaz NBA a niekdajšia jednotka draftu NBA Andrew Bogut, tvrdý pod košový hráč z profiligy Aron Baynes, skvelé univerzálne krídlo Utahu Joe Ingles a obranársky buldog Matthew Dellavedova. Dá sa povedať, že podobne silného súpera mali českí basketbalisti na začiatku turnaja v podobe USA.

Zdroj: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Tuesday, 10. 9. 2019 o 08:34
Upravil:  

Komentáre k článku