• Tlač
  • Email

Doležajovi sa dostalo obrovskej pocty. Chváli ho aj legendárny kouč Krzyzewski

Publikované Tuesday, 4. 2. 2020 o 13:10

Marek Doležaj pokračuje v zámorskej NCAA v parádnych výkonoch. V noci na nedeľu sa zaskvel v prestížnom zápase proti univerzite Duke.

Slovenský basketbalista tretím rokom oblieka dres univerzity Syracuse. Jeho výkony majú stúpajúcu tendenciu a dokazujú to aj čísla. Odchovanec bratislavskej Karlovky v aktuálnej sezóne nastúpil na 22 stretnutí, v ktorých má priemer 10,6 bodu, 7 doskokov a 2,9 asistencie.

V porovnaní s minulou sezónou ide o výrazný, takmer dvojnásobný nárast v troch najdôležitejších kategóriách – body (z 4,1 na 10,6), doskoky (z 3,5 na 7) a asistencie (z 1,6 na 2,9). Hoci zámorskí experti neustále pripomínajú, že by mal nabrať na hmotnosti, viac pozornosti konečne venujú jeho výkonom a nesebeckej hre.

Vo vlaňajšom zápase proti Duke, ktorá patrí medzi najlepšie univerzitné tímy v krajine, zaujal nebojácnosťou a odvahou. Postavil sa na prerážku Zionovi Williamsonovi, neskoršej jednotke draftu NBA. Doležaj sa nezľakol a neprekážal mu ani 50-kilogramový rozdiel medzi ním a ťažkotonážnym krídelníkom.

Získa cenu pre hráča s najlepším zlepšením?

Williamson už hráva v NBA za New Orleans Pelicans, ale Blue Devils majú v tíme aj po jeho odchode skvelých hráčov. Doležaj im v noci na nedeľu ukázal, že je nielen skvelý v obrane, ale že vie aj skórovať.

Hoci Syracuse prehrali s favoritom 88:97, Slovák patril medzi top hráčov stretnutia. S 22 bodmi bol najlepším strelcom svojho tímu a zároveň si utvoril nové strelecké maximum v NCAA kariére. K parádnemu ofenzívnemu predstaveniu pridal aj šesť doskokov a dve asistencie.

Jeho výkon zaujal aj kouča Duke Mika Krzyzewského, ktorý je v NCAA absolútnou trénerskou legendou a viedol aj americkú reprezentáciu. „Coach K“ navrhol, aby vedenie konferencie Atlantic Coast nezabudlo na Slováka, keď sa budú na konci sezóny rozdávať individuálne ocenenia.

Doležaj musí byť v tejto konferencii vyhlásený za hráča s najlepším zlepšením. Je to skutočne výborný basketbalista“ vyjadril sa Krzyzewski.

Trénerského kolegu a dlhoročného rivala doplnil aj kouč Syracuse Jim Boeheim. Skúsený lodivod si pochvaľuje najmä fakt, že Doležaj sa neustále zlepšuje.

Marek hrá skutočne výborne. Je dôležitou súčasťou tímu, pre ktorý robí veľa potrebných vecí – zbytočne nefauluje, presne prihráva, vniká do koša. Súperi ho ťažko bránia, to je vidieť. Najlepšie na tom je, že sa neustále zlepšuje. Ak by som našiel spôsob, ako mu pridať na hmotnosti desať kilogramov, bolo by to super. Ale i tak je skvelým hráčom,“ vyhlásil Boeheim.


ZDROJ: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Tuesday, 4. 2. 2020 o 13:10
Upravil:  

Komentáre k článku