• Tlač
  • Email

Šipkovský má šancu presadiť sa v zámorskej NCAA: Je to iný svet ako u nás

Publikované Tuesday, 5. 5. 2020 o 12:02

Talentovaný Rastislav Šipkovský urobil dôležitý posun v kariére. Z medzinárodnej Get Better Academy v Česku mieri do zámoria. Získal štipendium na americkej univerzite v Hartforde. Devätnásťročný Slovák si zahrá prestížnu univerzitnú súťaž NCAA.

V Hartforde študuje približne 7-tisíc študentov zo 43 krajín. Univerzita vyprodukovala už vyše 85-tisíc absolventov. Medzi nimi veľa známych umelcov, politikov, manažérov spoločností aj športovcov. Spomenieme Vina Bakera, bývalého hráča NBA a aktuálne asistent trénera v Milwaukee Bucks.

Na univerzite, ktorá leží v štáte Connecticut, je 7 chlapčenských športových tímov (basketbal, golf, bejzbal, cross country, futbal, lakros a atletické disciplíny) a 8 dievčenských (basketbal, cross country, golf, lakros, futbal, softbal, volejbal a atletické disciplíny).

„Budem súčasťou basketbalového tímu, ktorý je v prvej divízii americkej NCAA. Hráme vo Východnej konferencii. Tento rok sa družstvo dostalo do finále svojej konferencie. Neodohralo sa však pre koronavírus. Pre mňa bude veľkou výzvou presadiť sa v tíme a odohrať v nováčikovskej sezóne najviac minút,“ vyhlásil Rastislav Šipkovský.

Bez českej akadémie menšia šanca na úspech

Za veľa vďačí českej basketbalovej akadémii GBA. Pracujú v nej zahraniční tréneri a celá prebieha v anglickom jazyku. Rastislav počas dvoch sezón v akadémii dozrel a zlepšil si basketbalové schopnosti a zručnosti.

„Bez tejto akadémie by som mal oveľa menšiu šancu na úspech. Práca tam bola neporovnateľná s akýmkoľvek slovenským či českým klubom. Nebolo to len o výsledkoch a výhrach, ale celkovom systéme tréningov, na ktorých boli šiesti tréneri,“ vysvetlil.

Hlavným trénerom a riaditeľom akadémie je Julian Beťko, ktorý ako hráč pôsobil v Ružomberku i Pezinku. Aj on si vyskúšal pôsobenie v americkej súťaži NCAA. Bol oporou tímu Butler Bulldogs.

Pre zranenie chrupavky hráčsku kariéru vymenil na manažérsku. Pred vybudovaním Get Better Academy v Česku pracoval v akadémii CBA na Kanárskych ostrovoch a skúsenosti zbieral v letnom kempe Bostonu Celtics.

„Má obrovské renomé a mnoho kontaktov v basketbalovom svete. Akadémia je vďaka nemu pojmom v Európe i vo svete. Každý hráč to chce niekam dotiahnuť, preto je v nej obrovská konkurencia a veľký tlak na každú odohranú minútu,“ prezradil.

Pred dvomi rokmi vyšiel v denníku Pravda rozhovor s Julianom Beťkom, v ktorom uviedol, že ročný pobyt v GBA stojí hráča zhruba 13-tisíc eur. Cez akadémiu prešiel i Tomáš Pavelka, ktorý je hráčom španielskej Valencie.

„Samozrejmosťou bol profesionálny kondičný tréner. Za týždeň, vrátane posilňovne, odtrénuje hráč 12 až 15 tréningov. Záleží podľa rozloženia zápasov. Myslím si, že mojou silnou stránkou je obrana vo viacerých pozíciách. Mal by to byť aj obranný a útočný doskok či premieňanie striel spoza oblúka,“ vyjadril sa Šipkovský.

Iný svet

Rodák zo Serede si obzrel americkú univerzitu na vlastné oči. Osobne sa stretol s Johnom Gallagherom, trénerom tímu Hartford Hawks.

„Univerzita urobila na mňa veľký dojem. Majú krásnu, šatňu, halu a všetky priestory. Je to úplne iný svet oproti našim pomerom na Slovensku. Do Ameriky vycestujem pravdepodobne v septembri. Už mi poslali nejaké tréningové plány,“ povedal.

„Sledoval som zápasy Hartfordu ešte predtým, ako som sa dozvedel, že ma skautujú. Mám tam totiž českého kamaráta Miroslava Štafla, ktorý ako prvák odohral výbornú sezónu. Na zápasy chodí veľa ľudí, hala má kapacitu 4-tisíc divákov,“ doplnil hráč, ktorého basketbalovými vzormi sú LeBron James a Dennis Rodman.

Rasťov najobľúbenejší tím bol Cleveland Cavaliers v sezóne 2015/2016. Momentálne fandí Los Angeles Lakers. Na sociálnej sieti má Rasťo staršie fotografie s basketbalovými hviezdami. S Nikolom Vučevičom, centrom Orlanda Magic. Cenná je fotka s rozohrávačom Chicaga Bulls Tomášom Satoranským.

„Bolo to z jedného kempu. Je to určite veľká osobnosť vo svetovom basketbale. Mali sme zopár tréningov. Tomáš je príjemný človek. Je veľkou motiváciou pre všetkých mladých hráčov v Česku alebo na Slovensku,“ povedal.

Reprezentovať je pocta

Na takú úroveň by sa jedného dňa chcel dostať aj Rasťo, ktorý si uvedomuje, že na ceste za veľkou kariérou mu pomohli rodina.

„Od začiatku ma podporujú rodičia. Toto celé považujem za náš spoločný úspech. Na Slovensku je viacero talentovaných hráčov, systém ale športu nepraje. Športovec potrebuje mať práve podporu rodičov, aby niečo dokázal. Dôležité je robiť aj správne rozhodnutia a mať trochu šťastia. Pre mňa bola určite veľkou prioritou kvalitná škola a vzdelanie,“ pokračoval.

Šipkovský sa predstavil v mládežníckych reprezentáciách Slovenska. Dohromady absolvoval štyri majstrovstvá Európy v kategóriách U16 a U18.

„Reprezentovať Slovensko je pre mňa poctou. Ak budem môcť a bude záujem o moje služby, vždy rád prídem,“ uzavrel.

ZDROJ:basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Tuesday, 5. 5. 2020 o 12:02
Upravil:  

Komentáre k článku