• Tlač
  • Email

Komentár: Brodziansky ako líder v euroligovom tíme? Nie je to útopia

Publikované Thursday, 9. 7. 2020 o 17:06

V minulosti sme mali Antona Gavela, ktorý svojimi výkonmi robil výbornú reklamu slovenskému basketbalu. Tréner Ivan Vojtko mu pomohol do druhej nemeckej ligy, v ktorej sa presadil a predčil všetky očakávania.

Síce mu svedčala pozícia dvojky, na ktorú mu reálne chýbali centimetre, ale popasoval sa s tým a dnes ho považujú za jednu z najrešpekto­vanejších osobností nemeckého basketbalu poslednej dekády. Päť bundesligových titulov, individuálne ceny pre najlepšieho obrancu súťaže, MVP ligy, účasť na majstrovstvách Európy, či roky v španielskej ligy alebo gréckej sú skvelou vizitkou.

Gavel je najlepším príkladom poctivého prístupu. Rovnako musíme spomenúť aj bratov Rančíkovcov, ktorí využili začiatky na amerických univerzitách na to, aby sa predali do veľkej Európy.

V najbližších rokoch ich môže napodobniť Vladimír Brodziansky. Bojnický rodák si zaslúži obdiv k postupným krokom. Nehrnul sa na veľkú univerzitu, či do veľkých klubov. Chcel v prvom rade hrať a spraviť si meno. To sa mu podarilo už na podceňovanej TCU, ktorá za jeho éry na škole prekvapila NCAA.

Málokto si uvedomuje, ako je náročné presvedčiť amerických spoluhráčov, aby zverili ofenzívu európskemu hráčovi. Dupľom zo Slovenska. Brodziansky to dokázal a napredoval.

Aj následné kroky smerom k profesionálnej kariére boli správne. Letná liga NBA, tryout v Toronte Raptors a dvojročná zmluva s Obradoirom. Niekto si možno povedal, že lepšie by bolo, keby šiel prievidzský odchovanec do európskeho klubu, ktorý hrá v pohároch a nie do neznámej Galície.

Španielska liga je však najlepšou národnou súťažou sveta po NBA. Príkladom nie sú len dlhodobé výsledky jej klubov v top súťažiach, ale aj posledné majstrovstvá sveta. Tie ovládli Španieli s Argentínčanmi s kádrami plnými hráčov z ACB.

Brodziansky si za dva roky získal v lige rešpekt a výbornú povesť. Presadil sa aj v druhej sezóne, keď mal jeho klub nabitejší káder. Jediná škoda je, že im tesne ušiel „pokorona“ turnaj, na ktorom sa dohrával ročník. Napriek tomu si Slováka vytipovala Badalona. Juventut už nie je takým silným klubom ako v deväťdesiatych rokoch, ale poslednými krokmi naznačuje, že sa chce posunúť v hierarchii španielskej ligy vyššie.

Hovoria o tom aj posledné podpisy na čele s majstrom sveta Pauom Ribasom, ktorý roky obliekal dres FC Barcelona. Super je, že s ako lídrom počíta klub z predmestia Barcelony aj s Brodzianskym. Vyplýva to aj z vyjadrení nášho reprezentanta a hlavne z faktu, že klub podľa našich informácií za neho zaplatil Obradoiru okolo stotisíc eur. V basketbale veľká vec!

Brodziansky robí ďalší krok k najvyššiemu levelu. Badalona hráva pravidelne EuroCup, kde bola medzi šestnástkou najlepších a v domácej lige má minimálne ambície na štvrťfinále play-off.

Ak sa presadí líder národného tímu v Juventute, otvoria sa mu obrovské možnosti. Prievidžan vyjadril viackrát túžbu, že stále sníva o NBA. Uvidíme, či sa mu to podarí, keďže skauti sú pri ňom smerom do profiligy trochu zdržanlivejší. Chýba mu najmä pár centimetrov. Brodziansky však už neraz ukázal, že prístupom k povinnostiam sa vie posúvať.

V dvadsiatichši­estich rokoch sa blíži k vrcholu kariéry a tým možno bude aj NBA. A keď nie, je tu stále Euroliga. Nebojíme sa povedať, že podkošový hráč má na to, aby sa presadil medzi ťahúňov v euroligovom tíme.

ZDROJ:basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Thursday, 9. 7. 2020 o 17:06
Upravil:  

Komentáre k článku