• Tlač
  • Email

TROCHA HISTÓRIE - TURNAJE ŠTYROCH

Publikované Tuesday, 4. 6. 2024 o 11:34

Turnaje krajín V4 ( pôvodný a  pracovný názov podujatí), neskôr  ako turnaj Štyroch krajín v basketbale detí a mládeže má svojich predchodcov, ktorí vošli do povedomia basketbalovej, odbornej, ale aj laickej verejnosti.

 

V roku 2000 až 2003 sa družstvo mužov 1.BK Michalovce zúčastnilo niekoľkých výborne  obsadených turnajov  v poľskom Przemyśli kde účastníkmi boli  kvalitné extraligové kluby z Poľska - Wroclawek a Przemyśl , Ukrajiny - Kyjev, Maďarska - Eger. Naše družstvo,  v ktorom hrali napríklad Milan Janošov starší, Smoľak,  Šandor , Mihaľkovci , Magoč, Rakovský, Hrehovčík a mnohí iní, bolo v tom čase účastníkom  druhej najvyššej slovenskej súťaže. Naše družstvo svojim vystupovaním aj basketbalovým prejavom získalo sympatie odborníkov i prítomných divákov. Na toto úspešné účinkovanie nadviazal systém  mládežníckych turnajov Štyroch krajín, ktorý  je jednoduchý, ale účelný a prospešný pre všetkých po športovej, ale aj spoločenskej  stránke.

 

Na začiatku roku sa účastníci dohodnú, akú vekovú kategóriu bude ten ktorý štát organizovať a po tom každý z účastníkov zabezpečuje v plnej réžii svoj turnaj. Tak sa postupne organizovali turnaje vo vekových kategóriách U13, U14, U15, U16 i U19 v kategóriách chlapcov i dievčat. Pri účasti na turnaji  na Slovensku ( Michalovce), v Maďarsku ( Eger), Poľsku ( Przemysl, Lancut) ), či na Ukrajine (Ľvov) si každý účastník zvonku zabezpečuje cestovné náklady. Vychádza to teda tak, že počas dvadsiatich uplynulých rokov sa uskutočnilo minimálne 60 turnajov na pôde Poľska, Maďarska, Ukrajiny a Slovenska. Ak si uvedomíme, že na každom sa zúčastnilo aktívne okolo 100 mladých basketbalistov a basketbalistiek vychádza tu za uplynulých dvadsať rokov veľmi zaujímavé  číslo vyše  5000 tisíc  aktívnych detí a mládeže na palubovkách…

   Počas uplynulých rokov sa okrem tradičných účastníkov turnajov (Michalovce, Przemyśl, Eger), aktívne zúčastnili aj družstvá z Čiech (České Budejovice, Ostrava), družstvo z Bardejova, Humenného i Košíc.

 

Najviac víťazstiev na turnajoch  Štyroch krajín v kategórii chlapcov získali chlapci z Przemyślu a len naše družstvo z Michaloviec dokázalo túto ich hegemóniu niekoľkokrát prerušiť, raz bol víťazom Eger. U dievčat prvé ročníky vyhrávalo družstvo z Ľvova, ale najviac turnajov vyhralo družstvo Michaloviec, raz zvíťazili dievčatá z Ostravy a raz z Bardejova.

 

Turnajov sa zúčastňovali predstavitelia samospráv, ktoré aktívne pomáhajú pri týchto turnajoch, najčastejšie primátori miest, alebo ich zástupcovia, mestskí a krajskí poslanci, ale aj rôzni bývali známi hráči z ktorých niektorí to dotiahli až do reprezentácie svojej krajiny.  Boli medzi nimi aj osobnosti ktoré sa zúčastnili Olympijských hier ako napríklad Zdislav Mirda z Poľska, ktorý až do svojej smrti  v roku 2023 bol hosťom na každom turnaji v Przemysli. Spomíname aj na to, že mnohí z aktívnych účastníkov sa neskôr presadili aj v Európskej lige a reprezentácii (Barbora Bálintová- Wreszinská), v prvoligových družstvách (Kincel, Skvašík, Jendrichovský), či mládežníckych reprezentáciách  Želizňák, Janošov ml., Demko, Jasovský, Gajdošová, Terezková, Bodnárová i iní.

 

Ku kuriozitám patria aj niektoré výnimočné strelecké zápisy kde napríklad v roku 2005 na turnaji v Przemyśli naša hráčka Fiedlerová v kategórii U15, dala v  jednom zápase proti Ľvovu 32 bodov, v roku 2015 náš hráč Milan Janošov  mladší v kategórii U16 v zápase proti Nyiregyháze dal 50 bodov a obidva tieto strelecké výkony neboli doteraz prekonané. V roku 2018 družstvo  Nedwiacki Przemyśl víťaz  Turnaja  štyroch krajín sa dostal v tom istom roku vo svojej krajine až do finále juniorskej súťaže v Poľsku.

 

Aj napriek tomu, že turnaje nie sú zamerané iba na výberové družstvá, na každom turnaji bolo možné sledovať veľkú rivalitu medzi zúčastnenými počas súťažných zápasov. Potom je ale úžasné sledovať poľskú, maďarskú ukrajinskú a našu mládež ako sa po týchto zápoleniach vo voľnom čase nadväzujú priateľstvá a ich vzájomnú prajnosť. A toto je hlavný odkaz organizátorov a priamych účastníkov podujatí známych pod názvom Turnaj štyroch, ktorého 20. ročník bude v júni tohto roku.

 

Ladislav Janošov

Ladislav Janošov, jeden zo zakladateľov tradície

Napísal: 1.BK Michalovce  Tuesday, 4. 6. 2024 o 11:34
Upravil:  

Komentáre k článku