• Tlač
  • Email

Alba je vo finále a nebude potrebovať divokú kartu. Znamená to návrat Partizanu do Euroligy?

Publikované Tuesday, 11. 6. 2019 o 08:46

V apríli sme na našom portáli písali o nemeckom klube Alba Berlín, ktorý sa v Eurocupe prebojoval až do finále. Ak by v ňom uspel, okrem trofeje by získal aj miestenku do budúcoročnej edície Euroligy. Napokon však zvíťazila 2:1 na zápasy Valencia a zaradila sa tak medzi účastníkov európskeho pohára číslo jeden.

Víťazstvo Valencie spôsobilo menšie úpravy, pretože podľa nových pravidiel môžu v Eurolige nastúpiť maximálne štyri kluby z jednej krajiny. No a keďže v tejto súťaži majú dlhodobú licenciu Real Madrid, FC Barcelona aj Baskonia, Valencia svojím triumfom v Eurocupe obsadila posledné miesto. Za bežných okolností by sa do Euroligy dostal aj najvyššie umiestnený klub zo španielskej ligy, avšak toto miesto sa automaticky premenilo na divokú kartu.

Už po finále Eurocupu sa hovorilo o tom, že veľkým favoritom je práve Alba Berlín, ktorá spravila herný progres a navyše sa na jej zápasy chodí pozerať veľa ľudí. Albatrosy však napokon nebudú potrebovať divokú kartu, pretože účasť v Eurolige si zabezpečili postupom do finále nemeckej ligy, v ktorom si zmerajú sily s Bayernom Mníchov. Tím z hlavného mesta zdolal v semifinále Oldenburg 3:0 na zápasy a teraz zabojuje o titul.

Berlínčania uspeli aj napriek tomu, že v tabuľke skončili nižšie a museli hrať dva zápasy na pôde svojho súpera. „Sme veľmi šťastní, že sa nám podarilo postúpiť do finále a že už nemusíme hrať štvrtý zápas. To je nesmierne dôležité najmä kvôli regenerácii, ktorá na nás čaká pred finálovými bojmi. Vyhrať dvakrát v Oldenburgu nie je vôbec jednoduché a vôbec by mi nenapadlo, že obidve série vyhráme na nulu. Už teraz máme istotu toho, že sa v nasledujúcej sezóne predstavíme v Eurolige. To je super pocit. Tešíme sa, že sme vo finále a očakávame náročnú sériu proti Bayernu,“ povedal po nedeľňajšom zápase podkošový basketbalista Johannes Thiemann.

Ako je možné, že Alba Berlín má istotu Euroligy už pred začiatkom finálovej série? Súvisí to s tým, že európsky pohár číslo jeden sa v budúcej sezóne rozšíri zo 16 na 18 mužstiev a dvojročnú licenciu dostane okrem francúzskeho ASVEL-u Lyon aj Bayern Mníchov. Z nemeckej ligy sa teda kvalifikuje najvyššie umiestnený tím a tým je Alba Berlín, ktorá skončí buď prvá alebo druhá.

V tejto chvíli tak poznáme už 17 účastníkov sezóny 2019/20. O tom, kto bude osemnásty člen Euroligy, rozhodne vedenie súťaže svojou divokou kartou. Na tú si brúsi zuby hneď niekoľko klubov. Podľa európskych basketbalových novinárov sú v hre ruské mužstvá UNICS Kazaň, Zenit Petrohrad či Lokomotiv Kubaň. Najväčší favorit je však údajne srbský Partizan, ktorý sa naposledy predstavil v súťaži v sezóne 2013/14. Belehradčania robia všetko preto, aby to boli práve oni, kto dostane miestenku do Euroligy. Pre vedenie súťaže môže byť v konečnom dôsledku rozhodujúce to, že Partizan bude hrávať svoje domáce zápasy v obrovskej Stark aréne, do ktorej sa pomestí viac ako 18-tisíc ľudí. V euroligovej sezóne 2019/20 tu bude hrávať aj Crvena zvezda, takže tieto dva belehradské kluby by mohli prilákať na Euroligu veľké množstvo ľudí.

zdroj:basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Tuesday, 11. 6. 2019 o 08:46
Upravil: 1.BK Michalovce  Tuesday, 11. 6. 2019 o 09:14

Komentáre k článku