• Tlač
  • Email

Jordanovi skoro spôsobil autonehodu, ikona NBA sa napriek vážnej diagnóze dožíva šesťdesiatky

Publikované Thursday, 15. 8. 2019 o 08:54

Siedmeho novembra 1991 nastal pre fanúšikov obrovský šok. „Oznamujem vám, že som nakazený vírusom HIV a musím skončiť s basketbalom. Verím však, že ešte budem dlho žiť a stretávať sa s vami,“ vyhlásil vtedy tridsaťdvaročný Earvin Magic Johnson.

„Keď som sa to dozvedel, skoro som havaroval,“ reagoval na hroznú správu Michael Jordan.

Johnson vo svojej reči dodal, že nevie, ako dlho sa ešte bude môcť pohybovať pri basketbale. Určite netušil, že komentovať situáciu v NBA a v Lakers bude aj o takmer tridsať rokov a v dobrom zdraví. Dnes oslavuje jedna z najväčších legiend NBA šesťdesiatku. Oslavu poňal vtipne, keď na svojom twitterovom účte zverejnil svojich 60 najobľúbenejších filmov, cestovateľských destinácií či televíznych seriálov.

Magicov prejav pri vyhlásení o nákaze HIV bol dojímavý a prelomový. Na chorobu sa začalo odvtedy pozerať inak. Dvestošesťcen­timetrový velikán je príkladom poctivého pacienta. Dodržiava diétu, denne cvičí, berie predpísané lieky a snaží sa rozdávať úsmevy. Je najdlhšie žijúcim človekom s HIV. V médiách sa objavili v minulosti informácie o jeho celkovom vyliečení, ale lekári ich nikdy nepotvrdili.

Obrovská voľa žiť

Americké médiá zdôrazňujú, že Johnsonovou hlavnou prednosťou je optimistická povaha a obrovská vôla žiť. Za roky poctivej roboty sa stal najznámejším ambasádorom pri liečbe HIV. Angažuje sa aj v iných kampaniach, najviac v boji proti rakovine. Na výskum a pomoc pacientom venoval milión dolárov.

„Nesmiete k tomu pristupovať, že ak sa nakazíte HIV, dopadnete ako Magic Johnson, každý reaguje na to inak a hlavná je prevencia,“ zdôraznil v rozhovore pre USA Today.

Basketbalová kariéra Magica Johnsona bola ukážková. Jeho hra nemala výraznejšie slabiny, keď dokázal zaskočiť na každom poste. Najviac sa preslávil ako rozohrávač, aj keď väčšina tvorcov hry bola a je o desať až pätnásť centimetrov nižšia.

S Larrym Birdom spopularizovali NBA

Johnson bol pre výškové parametre a výbornú fyzickú prípravu nezastaviteľný. Mal výbornú streľbu. Legendárny sa však stal najmä prihrávkami. Z nich aj vznikla prezývka Magic.

V osemdesiatych rokoch ovládol NBA. Fanúšikovia milovali jeho neúprosné súboje s Larrym Birdom z Bostonu Celtics. Po skončení kariéry sa stali priateľmi. „Magic vyčnieval nad všetkými. Nikdy som nevidel podobného hráča ako on,“ zložil mu poklonu Bird. Práve rivalita oboch famóznych basketbalistov dostala popularitu NBA postupne do astronomických výšin. Predtým to bola liga, ktorú zrážali aféry s drogami či nízkou sledovanosťou.

Napriek zdravotným problémom bol Magic členom Dream Teamu, ktorý nadchol olympijský svet v roku 1992 v Barcelone. Pre problémy s kolenami hral len pár minút, ale diváci ho vždy ocenili obrovským aplauzom.

V sezóne 1995/96 sa vrátil na 32 zápasov do NBA. Jeho návrat však vyvolal aj mnoho negatívnych ohlasov, keď sa súperi báli fyzických kontaktov s ním. S profesionálnym basketbalom definitívne skončil ako tridsaťšesťročný.

Nevydarený návrat do Lakers

Pred dvoma rokmi mal vzkriesiť upadajúcu značku Lakers. Spolu s bývalým agentom a dnes manažérom klubu Robom Pelinkom mali vystavať novú superzostavu, ktorá prinesie do Hollywoodu 17. titul v NBA. Pomohol priviesť LeBrona Jamesa, ale postupne nečakane rezignoval na svoju pozíciu.

„Bol som šťastnejší, keď som nebol prezidentom klubu. Vymieňať hráčov vám nerobí radosť,“ priznal zámorským médiám legendárny rozohrávač. „Od majiteľky som dostal moc robiť všetko, čo som chcel. Zmeniť hráčov, trénera, ale rozhodol som sa odstúpiť,“ dodal Johnson.

Napriek horšiemu obdobiu však fanúšikovia poznajú rodáka z Michiganu v prvom rade ako vždy usmievavú ikonu, ktorá sa s obrovskou chuťou do života pasuje aj s ťažkou diagnózou. Pri devastujúcej správe z 1991 len málokto veril, že jeden z najvplyvnejších basketbalistov histórie dnes oslávi šesťdesiatku.

zdroj: basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Thursday, 15. 8. 2019 o 08:54
Upravil: 1.BK Michalovce  Thursday, 15. 8. 2019 o 08:59

Komentáre k článku