• Tlač
  • Email

Kedysi bol tučný, vypil 3 litre koly denne, teraz je novým kráľom NBA

Publikované Thursday, 10. 6. 2021 o 21:37

Grék Janis Antetokounmpo získal v uplynulých dvoch rokoch cenu MVP pre najužitočnejšieho hráča NBA. Aj v prebiehajúcej sezóne ostáva najuznávanejšia individuálna trofej v profilige na starom kontinente. Získal ju Nikola Jokič. Srbský basketbalista odohral úžasnú základnú časť, keď ťahal Denver aj po zranení rozohrávača Jamala Murrayho.

Rozohrávač v tele pivota, ako balkánskeho basketbalistu radi častujú, hral parádne a bol jasným lídrom Nuggets. V priemere dával v základnej časti 26,4 bodov, mal 10,8 doskokov a 8,3 asistencií pri 56,6 % úspešnosti streľby a 38,8% za tri body, pričom odohral všetkých 72 zápasov skráteného ročníka. Vlani v bubline v Disneyho sveta potiahol svoj tím spolu s Murraym k obratu v sériách s Utahom aj Clippers.

O jeho víťazstve v prestížnom hlasovaní informoval insider The Athletic Shams Charania. Jokič sa stal prvým srbským basketbalistom, ktorý sa stal MVP v NBA. Z Európanov sa to v minulosti okrem Antetokounmpa podarilo len Dirkovi Nowitzkému. Mimoamerickí víťazi boli takisto Kanaďan Steve Nash, či rodák z Nigérie Hakeem Olajuwon, ktorý neskôr reprezentoval USA.

Srb pokoril aj ďalší rekord, keď to dotiahol na individuálny vrchol ako najnižšie draftovaný hráč v histórii, keď si ho vybrali Nuggets v roku 2014 až v druhom kole celkovo so 41. miesta. Americké médiá pripomenuli, že jeho výber televízia ani neukázala naživo, keď pustila reklamu. S profesionálnym basketbalom začal až v šestnástich, dlho mal nadváhu a vypil tri litry koly denne.

Ako prvý MVP odohral všetky zápasy základnej časti od roku 2008, kedy sa to podarilo legendárnemu Kobemu Bryantovi.

Súpermi dvadsaťšesťročného pivota o žezlo najlepšieho boli najmä Joel Embiid a Steph Curry. Kamerunský pivot však chýbal Philadelphii značnú časť sezóny a Curryho Golden State zas ani nepostúpilo do play-off.

ZDROJ: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Thursday, 10. 6. 2021 o 21:37
Upravil:  

Komentáre k článku