• Tlač
  • Email

Famózny Antetokounmpo doviedol Milwaukee 50 bodmi k titulu v NBA

Publikované Thursday, 22. 7. 2021 o 08:45

Basketbalisti Milwaukee Bucks získali v NBA titul po 50 rokoch. V rozhodujúcom šiestom zápase zdolali Phoenix Suns 105:98 a sériu vyhrali 4:2 na zápasy. V stretnutí dominoval MVP finále Jannis Antetokounmpo, ktorý nastrieľal 50 bodov, pridal 14 doskokov a 5 blokov.

Hovorí sa, že finálové série sú tie, ktoré oddeľujú hviezdy od skutočných legiend. Doteraz sa spochybňovala kariéra Jannisa Antetokounmpa, ktorý síce dosiahol na dve ceny MVP NBA po sebe, ale v play-off sa mu nedarilo preraziť s Milwaukee až do tejto sezóny.

Aj v tohtoročnej vyraďovacej časti to mal náročné. V prvom kole síce vyradili Bucks jasne 4:0 na zápasy ich nemesis z bubliny v Orlande z Miami, ale v druhom kole ich čakal nabitý Brooklyn. Je pravda, že Nets mali v sérii najprv zraneného Jamesa Hardena a potom Kyrieho Irvinga. Newyorský tím vyhrával 2:0 na zápasy aj 3:2, ale Bucks sériu otočili na 4:3. S Atlantou prehrali prvý zápas, ale sériu ukončili. Dohrávali ju bez Antetokounmpa, ktorý si zranil koleno. Prvé zábery vyzerali veľmi škaredo, ale grécky krídelník sa dal dokopy na finálovú sériu.

Aj v nej začali Bucks zle, prehrali oba zápasy vo Phoenixu, ale ukázali obrovskú odolnosť. Vo štvorici nasledujúcich duelov boli lepší, vyhrali ich a po päťdesiatich rokoch oslavujú titul. Doviedol ich k nemu najmä Jannis Antetokounmpo. Aj so zranením hral famózne a svoje výkon vygradoval v rozhodujúcom dueli sezóny. Pri výhre 105:98 bol nezastaviteľný a predviedol výkon kariéry. Nastrieľal 50 bodov pri streľbe 16/25, všetci ho kritizovali za šestky, dnes ich mal 17/19, pridal 14 doskokov a parádnych päť blokov. Khris Middleton mal 17 bodov, 5 doskokov, 5 asistencií, 4 zisky. Veľmi sa nedarilo Jrue Holidayovi, ale nakoniec mal takmer triple-double, keď dal 12 bodov, pridal 11 asistencií a 9 doskokov. Dôležitú rolu hral z lavičky Bobby Portis so 16 bodmi.

Premiérového titulu sa tak nedočkal 36ročný Chris Paul. Jeden z najlepších rozohrávačov histórie nastrieľal 26 bodov, chýbali však výraznejšie výkony jeho spoluhráčov. Devin Booker skončil na 19 bodoch pri streľbe 8/22, DeAndre Ayton dal 12 bodov. Suns ale celkovo vyzerali unavenejšie.


„Rešpektujem Phoenix, ktorý má skvelý tím. Naši hráči sú šampióni každý deň za prácu, ktorú odviedli. Som poctený, že môžem pracovať s Jannisom, je to neuveriteľný človek a líder, od ktorého sa môžem učiť,“ povedal tréner Bucks Mike Budenholzer.

Cenu MVP finále získal zaslúžene Antetokounmpo. „Khris my sme to dokázali. Chcem poďakovať Milwaukee, že mi verilo a spoluhráčom, ktorí skvele pracovali. Khris ma posúval každý zápas, aby som bol výborný. Ako povedal tréner Bud, chceme vyhrať titul znova. Dúfam, že som dal ľuďom nádej, že to môžu dokázať. Moja mama predávala veci na ulici, aby nás mohla uživiť a ja som teraz na vrchole sveta,“ uviedol grécky basketbalista.

Jannis dal v rozhodujúcom dueli 47,6% bodov svojho tímu, viac sa podarilo len Michaelovi Jordanovi, ktorý mal v 1998 51,7% bodov Chicaga Bulls pri trumfe nad Utahom.


zdroj:basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Thursday, 22. 7. 2021 o 08:45
Upravil:  

Komentáre k článku