• Tlač
  • Email

Z histórie michalovského basketbalu, roky 2011-2021, časť V.

Publikované Wednesday, 8. 9. 2021 o 13:07

Dostali sme sa do poslednej dekády histórie michalovského basketbalu. V prvej sezóne po odchode z prvej ligy hrali michalovskí orli v 2. lige - skupina východ. Domovským stánkom sa pre klub stala telocvičňa Gymnázia Pavla Horova. Súťaž mala nižšiu úroveň, no niektoré družstvá boli posilnené aj o bývalých extraligových hráčov. Družstvo 1.BK Michalovce skončilo po základnej časti na druhom mieste. V play-off prehralo až vo finále s družstvom Kapybary Košice. Následne tím mužov prebral klub 1.BK D Michalovce, ktorý zotrval v druhej lige ďalšie štyri sezóny, kde patril medzi najlepšie družstvá súťaže. Trénerom družstva bol Milan Janošov st.. Muži skončili v základnej časti dvakrát prví a dvakrát druhí a celkovo potom v play-off skončili na druhom a treťom mieste. Raz do vyraďovacích  bojov nenastúpili pre zmenu systému súťaže v priebehu ročníka. Medzi opory družstva patrili Mižák, B. Holda, Maškulík, bratia Mitterpákovci, Janošov, Janošov ml.. Poslednou nateraz odohranou sezónou bol ročník 2015/16, následne sa mužský tím Michaloviec vytratil z basketbalovej mapy.

Basketbal ale úplne nezanikol. Klub 1.BK Michalovce sa po poslednej sezóne u mužov zameral na prácu s mládežou a tak je tomu až dodnes. Postupne si vybudoval vekovú pyramídu a snaží sa pravidelne dosadzovať družstvá do žiackych i dorasteneckých súťaží pod hlavičkou Slovenskej basketbalovej asociácie. Dostavili sa už aj pekné výsledky i rešpekt súperov. Žiackym kategóriám a prípravkám sa venuje trénerka Zuzana Maľuková s asistentkou Soňou Balážovou a na dorastenecké družstvá dozerá Marinko Svitlica. Rodák zo  Srbska, ktorý prišiel do Michaloviec pred šestnástimi rokmi, postupne presedlal z hráčskej kariéry na trénerskú dráhu. Prípravkám na školách sa venoval Miroslav Feňák. Medzi naše najväčšie úspechy patria postupy do celoslovenských finálových turnajov a to dvakrát šieste miesto na majstrovstvách Slovenska kategórie mladších mini žiakov U11 a tiež piate miesto na MSR starších mini žiakov U12. Medzi najlepšie umiestnenie starších žiakov U15  patrí desiate miesto v celoslovenskej súťaži Žiackej ligy v sezóne 2018/2019. Výborným výsledkom bolo aj deviate miesto juniorov U19 v celoslovenskej súťaži DL Juniori 2018/2019. Odmenou za niekoľkoročnú prácu boli aj pozvánky pre našich chlapcov do reprezentácií Slovenska. Medzi prvými sa presadil Roman Skvašik, keď reprezentoval na ME v kategórii U20. Aktuálne je dokonca v širšom výbere seniorskej reprezentácie a v tejto sezóne oblieka dres extraligovej Handlovej. Podobne sa do záverečnej nominácie pre ME U18 i U20 dostal aj Samuel Kincel. Aktuálne pôsobí v extraligovej Prievidzi. Do širších výberov sa dostali aj ďalší chlapci v kategórii U15 i U13, no nateraz ďalšie stretnutia a zrazy zmarila pandémia.   

Aby basketbal úplne nezanikol funkcionári klubu rozvíjali rôzne aktivity nielen pre podporu tejto krásnej hry, ale aj pre zvýšenie pohybovej aktivity detí. Akcie ako Baby basketbal, Bav sa basketbalom, Žiacka basketbalová liga, Letný streetball, turnaje partnerských miest i krúžky detí na základných školách majú už viacročnú tradíciu. V tejto dekáde na podpore basketbalu v regióne i meste pracoval aj 1.BK D Michalovce na čele s Lacom Janošovom, keď organizovali Turnaje krajín V4 i Karpatskú ligu juniorov, junioriek a žien. Všetky tieto podujatia by boli bez spolupráce s vedením škôl a samosprávou mesta Michalovce ťažko uskutočniteľné, za čo im patrí vďaka.     

 

Posledné dva roky ovplyvnila nielen športové dianie ale i život – pandémia koronavírusu. Veríme, že basketbal sa v našom meste nestratí a zotrvá na športovej mape čo najdlhšie. To, či sa vráti aj mužský tím, je nateraz otázne, ale veríme že po ďalších rokoch cieľavedomej práce s mládežou sa nám podarí vychovať dobrých ľudí i športovcov pre rozvoj basketbalu v meste.

 

V piatok 3. septembra sa uskutoční slávnostný galavečer, na ktorom sa chce klub poďakovať funkcionárom, trénerom, hráčom, učiteľom, priateľom, mestu Michalovce a ďalším ľuďom ktorí podporovali basketbal aj v neľahkých časoch. Zaspomíname a symbolicky si uctíme aj tých, ktorí už nie sú medzi nami. Naša vďaka patrí aj tým, ktorí na podujatie nemôžu prísť z kapacitných dôvodov a dobre vieme že bez ich práce by to nebolo ono. Sú medzi nimi aj organizační pracovníci, lekári, zapisovatelia, rozhodcovia a ďalší.

 

Na záver sa chceme poďakovať vedeniu mesta Michalovce, všetkým podporovateľom, sponzorom, rodičom, učiteľom, hráčom a trénerom za podporu v našom snažení pre rozvoj basketbalu.

V ďalších článkoch Vám prinesieme krátky sumár z podujatia a informácie zo sprievodných akcií, ktoré sa uskutočnia pri príležitosti 85. výročia basketbalu v Michalovciach. Krátke videá a ďalšie zaujímavosti a výsledky z histórie nájdete na stránke www.1.bkmi.sk.

 

Link video mládež:

Mládež 1


Súpisky

Výsledky

 

Zaujímavé udalosti a výsledky 2011 – 2021:

 

-        sezóna 2011/12 bola pre klub 1.BK Michalovce prvou v 2.lige po rokoch, v ďalších sezónach prevzal A družstvo mužov klub 1.BK D Michalovce a spolu odohral 4 sezóny v 2.lige mužov východ, keď 2x vyhrali základnú časť + 2x skončili na 2 mieste. Následne súťaž pokračovala play-off systémom no ani raz súťaž nevyhrali

-        V roku 2013 družstvo chlapcov Gymnázia Pavla Horova obsadilo 2. miesto v kvalifikácii na medzinárodných školských majstrovstvách ISF v Prievidzi

-        V roku 2019 družstvo chlapcov Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach víťazom krajského finále v basketbale stredných škôl s postupom na M SR, kde obsadili 5.miesto na Slovensku

-        V tomto období prebieha pre podporu mládežníckeho basketbalu niekoľko podujatí: Žiacka basketbalová liga, Bav sa basketbalom, Baby basketbal, Letné kempy, Turnaje partnerských miest

-        Medzinárodné turnaje mládeže chlapcov i dievčat V4 pod hlavičkou 1.BK D Michalovce

-        Už tradičný Letný streetball zapísal 11. ročníkov

-        V Michalovciach sa v roku 2018 predstavil v prípravných zápasoch mládežnícky výber GBA Praha

-        V rámci výborných vzťahov s trénermi v známom kempe v Srbskom Zlatibore v rámci prípravy na vzorové tréningy zavítal do Michaloviec v roku 2018 svetoznámy tréner Ratko Joksić

-        Odchovanci klubu sa prepracovali do reprezentácii Slovenska – Roman Skvašik (U20), Samuel Kincel (U18, U20), a v širších výberoch M. Pirkovský (U18), S. Brnčál a D. Pliško (U18), M. Jasovský a M. Demko (U15), Dávid Bujdoš (U13), M. Uhľár (U14)

 

Ďalšie články si môžete prečítať  na týchto odkazoch:

 

Úvodný článok: 85 rokov basketbalu v Michalovciach

 

História Michalovského basketbalu 1936 – 1970:

Z histórie michalovského basketbalu, roky 1936 - 1970

 

Obšírnejšie mapovanie histórie, výsledky a fotky nájdete v publikácii od Miroslava Feňáka na odkaze (roky 1936 – 1986):  

História klubu 1. BK Michalovce

 

História Michalovského basketbalu 1970 – 1986:

Z histórie michalovského basketbalu, roky 1970 - 1986

 

 Rozhovor s R. Alexom, S. Sabom a M. Štefanom, osobnosťami Michalovského basketbalu:

 Rozhovor s R. Alexom, S. Sabom a M. Štefanom, osobnosťami Michalovského basketbalu

 

Rozhovor s Š. Strakom, J. Hocmanom a Š. Koľom, osobnosťami Michalovského basketbalu:

 Rozhovor s Š. Strakom, J. Hocmanom a Š. Koľom, osobnosťami Michalovského basketbalu

 

Z histórie michalovského basketbalu 1986 – 1999, III.:

Z histórie michalovského basketbalu, roky 1986 - 1999, III.

 

Rozhovor s R. Rakovským, T. Mižákom, A. Tebeľákom, hráčskymi osobnosťami Michalovského basketbalu:

Rozhovor s R. Rakovským, T. Mižákom, A. Tebeľákom, hráčskymi osobnosťami Michalovského basketbalu

 

Tento materiál je spracovaný na základe existujúcich podkladov od rôznych autorov a pamätníkov.  Je pravdepodobné, ba až isté, že nie sú spomenutí všetci hráči, tréneri, dobrovoľníci, lekári, funkcionári či učitelia, ktorí sa zaslúžili o rozvoj nášho športu, preto sa im chcem touto cestou poďakovať a ospravedlniť, že neboli spomenutí. 

 

 


                                                                                                                    Peter Biganič

Napísal: 1.BK Michalovce  Wednesday, 8. 9. 2021 o 13:07
Upravil: 1.BK Michalovce  Wednesday, 15. 9. 2021 o 19:07

Komentáre k článku